23 Oct
23Oct

Η αλλαγή της ώρας, συγκεκριμένα η μετάβαση στη χειμερινή ώρα, είναι ένα θέμα που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, καθώς κάθε χρόνο την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου γυρίζουμε τα ρολόγια μας μία ώρα πίσω.

Πολλοί αναρωτιούνται γιατί υπάρχει αυτή η αλλαγή και ποιος είναι ο σκοπός της. Ας εξετάσουμε αναλυτικά τι ακριβώς συμβαίνει και γιατί έχει καθιερωθεί αυτό το σύστημα.

Η Ιστορία της Αλλαγής της Ώρας

Η ιδέα της αλλαγής της ώρας, ή θερινής και χειμερινής ώρας, εμφανίστηκε για πρώτη φορά στα τέλη του 18ου αιώνα.

Ο Βενιαμίν Φραγκλίνος, ένας από τους πρωτεργάτες αυτής της ιδέας, πρότεινε για πρώτη φορά να εκμεταλλευτούμε περισσότερο το φυσικό φως της ημέρας, μεταβάλλοντας την ώρα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Όμως, η επίσημη καθιέρωση της αλλαγής της ώρας ήρθε πολύ αργότερα, κατά τον 20ό αιώνα.

Κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, οι κυβερνήσεις της Ευρώπης και των ΗΠΑ εισήγαγαν για πρώτη φορά το μέτρο αυτό με σκοπό την εξοικονόμηση ενέργειας.

Η αλλαγή της ώρας γινόταν προκειμένου να υπάρχει μεγαλύτερη διάρκεια φυσικού φωτός κατά τη διάρκεια της ημέρας και να περιορίζεται η κατανάλωση ενέργειας για φωτισμό και θέρμανση.

Από τότε, πολλές χώρες συνέχισαν να εφαρμόζουν την αλλαγή της ώρας.

Γιατί Αλλάζει η Ώρα;

Η αλλαγή της ώρας έχει κυρίως δύο βασικούς στόχους:

1) Εξοικονόμηση Ενέργειας:

Η αρχική ιδέα της θερινής ώρας ήταν να εκμεταλλευτούμε περισσότερο το φως της ημέρας, με σκοπό την εξοικονόμηση ενέργειας, κυρίως σε περιόδους όπου η χρήση ηλεκτρικού ρεύματος ήταν υψηλή.

2) Αξιοποίηση του Φωτός:

Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, η ημέρα διαρκεί περισσότερο. Με την αλλαγή της ώρας, οι άνθρωποι μπορούν να εκμεταλλεύονται το φως περισσότερο, με αποτέλεσμα να αποφεύγουν την ανάγκη για τεχνητό φωτισμό νωρίς το βράδυ.

Πώς Λειτουργεί η Αλλαγή της Ώρας;

Η αλλαγή της ώρας εφαρμόζεται δύο φορές τον χρόνο:

Αλλαγή σε θερινή ώρα:

Την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου, οι δείκτες των ρολογιών προχωρούν μία ώρα μπροστά. Αυτό σημαίνει ότι κοιμόμαστε μία ώρα λιγότερο, αλλά έχουμε περισσότερο φως το απόγευμα.

Αλλαγή σε χειμερινή ώρα: Την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου, οι δείκτες γυρίζουν μία ώρα πίσω, δίνοντάς μας περισσότερο φως το πρωί και μεγαλύτερη διάρκεια ύπνου.

Ποια είναι τα Πλεονεκτήματα και Μειονεκτήματα της Αλλαγής της Ώρας;

Πλεονεκτήματα:

Εξοικονόμηση ενέργειας:

Όπως αναφέρθηκε, ο κύριος στόχος της αλλαγής της ώρας είναι η εξοικονόμηση ενέργειας. Ιδιαίτερα παλαιότερα, η μείωση της ανάγκης για τεχνητό φωτισμό κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών ήταν πολύ σημαντική.

Αύξηση παραγωγικότητας:

Με περισσότερο φυσικό φως, πολλοί άνθρωποι αισθάνονται πιο ενεργητικοί και παραγωγικοί.

Ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, η αυξημένη έκθεση στο φως μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση και την ευεξία.

Μειονεκτήματα:

Διαταραχή βιολογικού ρολογιού:

Οι συχνές αλλαγές της ώρας μπορεί να διαταράξουν το εσωτερικό βιολογικό ρολόι των ανθρώπων.

Πολλοί αναφέρουν αϋπνίες ή κόπωση τις ημέρες μετά την αλλαγή της ώρας.
Περιορισμένη εξοικονόμηση ενέργειας: Οι σύγχρονες μελέτες δείχνουν ότι η εξοικονόμηση ενέργειας που προσφέρει η αλλαγή της ώρας είναι μικρή, καθώς πλέον η χρήση ενέργειας για φωτισμό έχει μειωθεί χάρη στις νέες τεχνολογίες και στην αύξηση των υπηρεσιών που απαιτούν κατανάλωση ενέργειας όλο το 24ωρο.

Ποιος Χρησιμοποιεί Ακόμη την Αλλαγή της Ώρας;

Η αλλαγή της ώρας εφαρμόζεται ακόμη σε πολλές χώρες του κόσμου, κυρίως στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική.

Ωστόσο, πολλές χώρες έχουν σταματήσει να αλλάζουν την ώρα. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για παράδειγμα, υπάρχει συζήτηση για την κατάργηση της αλλαγής της ώρας, καθώς πολλοί πολίτες θεωρούν ότι πλέον δεν είναι απαραίτητη.

Το 2019, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της κατάργησης της θερινής ώρας, αφήνοντας την απόφαση στα κράτη μέλη, αν θα διατηρήσουν τη θερινή ή τη χειμερινή ώρα όλο τον χρόνο.

Τι Σημαίνει η Αλλαγή της Ώρας για την Υγεία μας;

Οι επιστήμονες έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με τις επιπτώσεις της αλλαγής της ώρας στην υγεία. Οι διαταραχές στο βιολογικό μας ρολόι, ιδιαίτερα μετά την αλλαγή σε θερινή ώρα, μπορούν να προκαλέσουν κόπωση, μείωση της συγκέντρωσης και προβλήματα στον ύπνο.

Κάποιες μελέτες έχουν δείξει ότι η αύξηση των καρδιακών επεισοδίων και των τροχαίων ατυχημάτων παρατηρείται τις πρώτες ημέρες μετά την αλλαγή της ώρας.

Συμπέρασμα:

Η αλλαγή της ώρας παραμένει ένα ζήτημα που επηρεάζει την καθημερινότητα πολλών ανθρώπων.

Παρά την αρχική της πρόθεση για εξοικονόμηση ενέργειας, η χρησιμότητά της σήμερα αμφισβητείται, με πολλούς να επιθυμούν την κατάργησή της.

Ωστόσο, μέχρι να ληφθεί μια οριστική απόφαση από τις αρμόδιες αρχές, οι δείκτες των ρολογιών μας θα συνεχίζουν να γυρίζουν μία ώρα πίσω την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου, δίνοντάς μας λίγο περισσότερο ύπνο και φως τα πρωινά του χειμώνα.

Σχόλια
* Το e-mail δεν θα δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα.